1. FC Kaiserslautern 

Helyszín: Kaiserslautern
Időpont: 2007. november 25-26.

A klub bemutatása
Név: 1.FC Kaiserslautern
Szín: piros-fehér
Alapítás dátuma: 1900. június 2.
Stadion: Fritz-Walter-Stadion (férőhely: 48.500)
Dicsőséglista: 4x Német Bajnok (1951, 1953, 1991, 1998), 4x NémetBajnoki második helyezett (1948, 1954, 1955, 1994), 2x Német Kupagyőztes (1990,1996), 5x Német Kupadöntős (1961, 1972, 1976, 1981, 2003), 1x DFBSzuperkupagyőztes (1991), 1x Német Teremkupagyőztes (1997), 2x az év labdarúgócsapata Németországban (1991, 1998)
Nemzetközi sikerek: 2x UEFA Kupa elődöntős (1982, 2001), 1x BajnokokLigája negyeddöntős (1999)

A legtöbb bajnoki mérkőzést játszották a klub színeiben:

Josef Pirrung

304 mérkőzés

61 gól

2x válogatott

Werner Liebrich

273 mérkőzés

25 gól

25x válogatott

Andreas Brehme

254 mérkőzés

43 gól

40x válogatott

Fritz Walter

248 mérkőzés

144 gól

61x válogatott

Hans-Peter Briegel

240 mérkőzés

47 gól

53x válogatott

Horst Eckel

238 mérkőzés

66 gól

32x válogatott

Ottmar Walter

210 mérkőzés

156 gól

21x válogatott

Klaus Toppmöller

204 mérkőzés

108 gól

3x válogatott

Martin Wagner

200 mérkőzés

30 gól

6x válogatottA klub játékosaként világbajnokságot nyert:

Fritz Walter (1954)
Horst Eckel (1954)
Ottmar Walter (1954)
Werner Kohlmeyer (1954)
Werner Liebrich (1954)

Andreas Brehme (1990)

A klub további híres játékosai:
Ciriaco Sforza, Mario Basler, Michael Ballack, Miroslav Kadlec, Miroslav Klose,Pavel Kuka, Roland Sandberg, Stefan Kuntz, Thomas Allofs, Tom Dooley, WolfgangWolf, Andreas Brehme, Hans-Peter Briegel, Rainer Geye,

A klub hires edzői voltak:
Andreas Brehme, Erik Gerets, Erich Ribbeck, Hannes Bongartz, KarlheinzFeldkamp, Kurt Jara, Lóránt Gyula (2x, 1965-1967 és 1969-1971), Otto Renhagel,Werner Liebrich, Wolfgang Wolf, Wolfgang Funkel

Utánpótlásképzés KAISERSLAUTERN BEN

Az előzetes egyeztetések alapján, Frank Aehlig klub menedzser jóvoltábóltartalmas és sokirányú program várta küldöttségünket a 98.000 lakosú városban.Először kaptunk egy érdekes tájékoztatót a több mint száz éves patinás klubról,majd – bár este bajnoki mérkőzést rendeztek és már javában készülődtek apályamunkások, szorgoskodtak a tv sápok –, körbevezettek minket a gyönyörűstadionban. Alkalmunk volt bemenni a játéktérre, leülni az edzői kispadokra éskérdéseket feltenni a közvetlen és nagyon szimpatikus vezetőnknek.
Tőle tudtuk meg, hogy a 2006-os futball világbajnokságra teljesen újjáépített,modern stadion költségeit a város és a klub közösen finanszírozta. A NémetLabdarúgó Szövetség hozzájárult az építtetéshez, a FIFA és az UEFA nem. A németviszonylatban is horribilis összeg (nem hivatalos információ szerint 60 millióeuro) terhei nagy nehézségeket okoznak az óta is a klub életében. Ezért afutball klub költségvetését le kellett faragni. A stadiont a klub sajátbevételeiből (szponzori támogatás, jegybevétel, játékos eladásból származóbevétel) tartja fönn. Az utóbbi két évben a csapatok működésére szánt pénz iskevesebb lett. Midez erősen kihat a profi kirakatcsapatuk teljesítményére is.Nagy fájdalmukra tavaly kiestek az első osztályból és az idei másodosztályúversengésben is a vártnál sokkal rosszabbul szerepelnek, hiszen látogatásunkidején kieső helyen álltak. A céljuk azonban egyértelműen mielőbb visszakerülnia német elit ligába.

Pedig szurkolótáboruk Németország egyik leghíresebbje és leglelkesebbje. Hatjelentősebb szurkolói „ultra“ csoportulásuk van, amely mintegy 15 ezerszurkolóból áll. A Mainz elleni bajnoki mérkőzésen alkalmunk volt meggyőződni,hogy az idei pocsék szereplés ellenére kitartanak, és fanatikusan buzdítjákkedvenceiket az egész mérkőzés folyamán. A 39.150 (!) néző - köztük 6.000 Mainzdrukker - hihetetlen hangulatot teremtett az arénában. Mint ahogy már előzőszakmai utazásaink alkalmával már láthattuk, az európai futball nagyhatalmaknálmegszokott módon, újra szembesülhettünk azzal, hogy a futball egy sikeresüzlet, ahol maximálisan kiszolgálják a stadionba kilátogató vendégeket. Itt isa családok, őregek, fiatalok együtt nézik, szurkolják végig a másfél órát. Amérkőzés előtt, közben és utána is jól érzik magukat, kulturáltan viselkednekés a vendég szurkolók is biztonságban érezhetik magukat.

Beszélgetésünk közben kiderült, hogy a Fritz-Walter-Stadionban csak az elsőcsapat játsza hazai mérkőzéseit, de még ők sem edzenek soha ott, annyiravigyáznak a gyep minőségére.
Közös stadion-sétánk befejezésekor Frank Aehlig meglepetésünkre meleg szavakkalemlékezett meg Lóránt Gyuláról az Aranycsapat kiváló világbajnoki ezüstérmeshátvédjéről, aki két alkalommal is trénerkedett a klubnál. Büszkén említette,hogy a számunkra oly fájdalmas ’54-es VB aranyérmes német válogatott kiválódása,csapatkapitánya Fritz Walter és még négyen, az akkori Kaiserslauterni csapatbólkerültek beválogatásra és részesei lehettek Puskásék legyőzésének. Jó volthallani, hogy mind a mai napig tartják a kapcsolatot Hrutka Jánossal, aki tagjavolt az 1988-as bajnokcsapatnak. S legfrissebb élményként, elismerően meséltHajnal Tamásról, akiről csak annyit mondott, hogy az idei bajnokságban isnagyon elkelne a csapatban, vele biztosan sikeresebbek lennének.

A játékosok képzése - az Akadémia működése

Ezután került sor az utánpótlás központ meglátogatására. Az 1.FCK létesítményeNémetország egyik legszebb labdarúgó edzőközpontja, amely Kaiserslauternbelvárosától mintegy 10 km-re Mehlingenben található, egy nagyon kis faluhatárában. A sportpark tömegközlekedési eszközzel gyakorlatilag elérhetetlen. Afiatal focisták legtöbb esetben a klub kisbuszaival érkeznek edzésre, illetve akisebbeket a szülők hordják saját gépkocsijukkal. A hét minden délutánján,közel 90 km-es körzetből, összesen hat kisbusz gyűjti össze a a fiatalokat amegbeszélt helyen és időpontban.

A „Rote Teufel Sportpark“ (Vörös Ördögök) elnevezésű Edzőcentrumban - amit2000-ben adták át -, Kristien Eck az U9 és U11-es csapatok koordinátorafogadott minket. A fiatal edző először tájékoztatót tartott, válaszolt azedzőinket érdeklő kérdésekre, majd körülvezette küldöttségünket a létesítményenés több korosztályos edzést is megnézhettünk.

Bevezetőjében elmondta, hogy Németországban manapság is nagyon közkedveltsportág a labdarúgás. A kisgyermekek körében hihetetlen népszerűek alabdarúgók. Az utánpótlás-nevelés ellen hat az a tény, hogy a Bundesligacsapatokat elözönlik az idegenlégiósok, főleg afrikai, kelet-európai játékosok.Ennek ellenére a Rajna-vidék-Pfalz tartományban is sok tehetség kergeti alabdát és akar focista lenni.

A létesítmény-bázis minősége (pályák száma és minősége,kiszolgáló helyiségek száma, minősége stb.) a DFB minősítése szerint a BorussiaMönchengladbach után a második legszínvonalasabb Németországban. Az Akadémiákrangsorában pedig az elmúlt futball idény alapján a 4. helyre kerültNémetországban. Nem hivatalosan árulták el, hogy az 1. FCK. évi 800-900 ezereurót költ az utánpótlás-nevelésre, amelyben az úgynevezett Akadémiai képzésköltségei is benne foglaltatnak. Nagy segítség a klubnak, hogy a város azutánpótlás központ létesítmény-üzemeltetési költségeit átvallja.

A repülőtér méretű területen három füves 2 műfüves edzőpálya, egy 20x40-eshomokos kispálya, két műfüves lábteniszpálya, egy koordinációs és erőnlétigyakorlatok végzésére kialakított akadálypálya, valamint egy alulról fűtött,kerítéssel körbevett, másfél labdarúgó pályányi füves center pálya található,szabvány méretű futballpályával. Ez utóbbin csak a profik edzenek valamintritkán az amatőr és U19-es csapat játszik mérkőzéseket. Az edzőközpontterületén külön épületben van a fitness-terem és az orvosi szoba. A konditermeta játékosok bármikor használhatják, az erőnléti edzővel előzetesen egyeztetettprogram alapján. A szakorvosok – heti beosztási rend szerint – minden hétköznapdélután négy órától állnak a játékosok rendelkezésére, ahol ambuláns ésrehabilitációs kezeléseket egyaránt nyújtanak a rászoruló játékosoknak.

Az utánpótlás csapatok U15-től fölfelé heti négyszer edzenek egészen az U19korosztályig, a fölött heti öt az edzésszám. A fiatalabbak (U11-14-eskorosztály) általában heti háromszor, míg a legkisebbek (U9-U10) heti kétszerjárnak edzésre. Az előkészítő csoportokban nyolc évesnél fiatalabb gyerekkelnem foglalkoznak.

A korosztályos csapatokat 20 játékos alkotja, akikből általában 15-en kerülnekbe a jövő évi eggyel idősebb csapat keretébe. (A Német Labdarúgó Szövetségelőírása szerint húsznál több játékos első osztályú klubnál egy korosztálybannem lehet.) Akik már nem férnek be a csapatba, szabadon igazolhatók és keresnekmaguknak egy másik egyesületet. A legkisebbeknél azonban megpróbálnak valóbansenkit nem elküldeni.

Ehhez azonban nagyon körültekintően kell kiválasztani. A klub valamennyiedzőjének szerepel a feladata körében, hogy figyelje a tehetségeket.Mellékállású játékos megfigyelők is segítik ezt a feltérképezést, amelyelsősorban a Rajna-vidéki Pfalz tartományra fókuszál. Az utánpótlásedzők asaját korosztályuk iskoláival tartják a kapcsolatot.

A középiskolások elsősorban gimnáziumban tanulnak. Az odajáró fiatalok többségesaját otthonában, családi környezetben éli hétköznapjait. Akiket olyanmessziről igazoltak le a klubhoz, hogy már nem lenne egészséges az utazássaleltöltött napi idő, azok kollégiumi rendszerben, a Kaisereslautern általfinanszírozott, úgynevezett internátusokban laknak. Az 1. FCK. évente 25-30tizennyolc év alatti labdarúgójának biztosít ilyen bentlakásos lehetőséget. Eznem az a klasszikus Akadémiai elhelyezés (lásd. Strasbourg) ahol izoláltanélnek a gyerekek, magántanárok tanítják őket, stb. Ezek az intézmények sokkalinkább hasonlítanak egy diákszállóra. Tanulmányaikat sem egy külön kialakított„futball-osztályban” végzik.
Elmondásuk szerint ennek anyagi okai vannak. Jelenleg három külföldikorosztályos válogatottjuk van: egy kanadai, egy brazil és egy bolgár fiú, akia bemutatott internátusi-képzés szerint éli hétköznapjait.

A legkisebbek kiválasztása a Kaiserslauterni alapfokú iskolákban kezdődik. Alegfiatalabb korosztályok edzői járják az intézményeket és saját környezetükbenmagabiztos, jól focizó gyerekek közül választják ki a legügyesebbeket. Emelletttartományi tornákra járnak, alacsonyabb osztályú kluboknál, kis csapatoknálkeresik a fiatal (7-8-9 éves) tehetségeket. Megfigyelőiken, edzőiken keresztülösszeszedik a korosztály krémjét és megpróbálnak már a legkisebbeknél is erőskeretet kialakítani. Ezen felül évente egyszer – a tavaszi szünetben –hirdetnek toborzót, amikor bárki jelentkezhet, aki nálunk szeretne focizni.
Az elmúlt években 60-80 Kaiserslauterni és környéki kisfiú és kislány jelent mega felhívásra.

Ezzel együtt az igazi kiválasztás, szelektálás 13 éves kortól kezdődik. Ebben akorban már nagyon ügyelnek arra, hogy ki kerül hozzájuk, milyen a kiválasztottfiatal élettani mutatói, reálisan benne van-e egy karrier lehetősége. 15 éveskor fölött egyre nagyobb hangsúly helyeződik a teljesítményre is, mely alatttermészetesen nem csak a számszerű eredményesség értendő.

A korosztályos csapatok gyakorlatilag állandó kerettel játsszák végig aszezont. Május végére alakítják ki a következő évi kereteket, és lehetőlegsaját játékosokkal építkeznek. Az edzők megbeszélik, melyik játékost veszik át,melyik játékos az, akitől megválnak, kik lesznek azok az újak, akiketleigazolnak más csapatokból. A kiválasztásban nagy segítséget nyújt a Német LabdarúgóSzövetség által szervezett körzeti és területi válogatottak működése. Ittgyakorta tűnnek fel tehetségek. Vallják, hogy 15 éves korra már elég jólmegismerik a környékbeli játékosanyagot, ezért ekkor általában már messzebb –tartományon kívül – kell menni ahhoz, hogy valóban eddig fel nem fedezett jójátékost találjanak.

Az utánpótlás edzői stábnak jelenleg 3 főállású alkalmazottja van.Mindegyikőjük a német szövetség által előírt, az általa edzett korosztálynakmegfelelő edzői licensszel rendelkezik. Hat hetente, az összes trénerbevonásával tartanak konzultációkat, ahol elemzik az adott időszak történéseit,valamint az új edzésismeretekről is tájékoztatják egymást. Ekkor az előremeghatározott szempontok szerint értékelik az egyes csapatok időszakosszereplését és a játékosok fejlődését, teljesítményét.

A klubhoz kerülő utánpótlás edzőknek az 1.FC.Kaisereslauternfutballfilzófiáját, a képzésről vallott nézeteket maximálisan magukévá kelltenniük, és egységesen kell ezt a hétköznapokban alkalmazniuk a gyerekekképzésekor. Ezért, főleg a klub volt profi játékosait, valamint jól felkészültagilis fiatalokat alkalmaznak a fiatalok mellé.

A képzés egymásra épül. Az edzők maradnak, a gyerekek kerülnek évente feljebb akorosztályos ranglétrán. Tehát az edzők mindig ugyanazt a korosztályt edzik.Egy korosztállyal egy évig tehát két edző foglalkozik. A legkisebbek 10 éveskorig a lehető legtöbb tornán vesznek részt. Bajnoki rendszerben az U11-eskorosztálytól játszatják őket. Az U15-ös korosztályig bezárólag nincsteljesítménykényszer a játékosokon és a csapaton valamint az edzőn. Ebben akorban elsődleges elvárás a gyerekek töretlen fejlődése. Kiemelten - egyénreszabottan is -, fejlesztik az egyéni képességeket, a technikát és amozgáskoordinációt. A “csapattól” a kreatív játékosságot várják, ezértsemmilyen megkötést nem írnak elő a gyerekenek.

Az U19-es edző - aki szerepelt első osztályú mérkőzésen a klub profijátékosaként - az U16, U17 -es csapatok, az úgynevezett “teljesítményorientáltkorosztályok” szakmai és technikai munkájának koordinátora. Rajta kívülkalauzunk, az U11-es edző dolgozik még főállásban. Ő a legkisebbek, és azU9-U12-es korosztályok szakmai munkáját felügyeli. Az U13, U14, U15-ös csapatokszakmai és technikai munkáját is egy főállású edző irányítja. Rajtuk kívül aklub főállású alkalmazottja még a létesítmény-igazgató, az utánpótlás csapatoktechnikai felelőse és egy kapusedző. A többi korosztályos edző, a gyúró, aszakorvosok (sebész, reumatológus, pszichológus stb.) mellékállásban végzikfeladatukat. Néhány játékos megfigyelő – nyugdíjas korú volt játékos, edző –társadalmi munkásként segíti szeretett klubját. Konkrét összeget nem említetvekísérőnk, de kevesellte az utánpótlás-edzői fizetéseket a klubnál.

Véleménye szerint sokan utánoznak külföldi mintákat (pl. a brazil bemelegítéstszambával), holott ez nem a német futballkultúra része, és ugyanez a helyzet aspeciális koordinációs-edzésekkel is. Bár fontosnak tartja, de edzői hitvallásaszerint a technikai-, és gyorsaság-fejlesztésen sokkal több múlik.Különfoglalkozás keretében ezért speciális koordinációs edzést nem tartanak. Azilyen típusú munkát beépítik a heti edzésrendbe. Ezeknek a gyakorlatoknak azelvégzésére például kiválóan alkalmas a fából készült speciális akadálypályájuk.A hálóőröknek természetesen külön speciális kapusedzéseik vannak a csapat edzésekmellett.

A csapatok mentális felkészítését minden edző egyénileg oldja meg, bár hajelzik, előzetes egyeztetés után pszichológus segítségét is igénybe vehetik. Alegtöbb tréner maga is futballozott, s amit játékosként megéltek, azt edzőkéntfelhasználják. Saját tapasztalataikra támaszkodva próbálnak meg segítségetnyújtani a náluk játszó fiataloknak.

A klubhoz kerülő idősebb évjáratú játékosok egy része amatőr szerződést kap,így ők a következő évtől a tartalék csapatot erősítik. A legtehetségesebb, márnagykorú játékosok akár profi szerződést is kaphatnak. Az utánpótlásbandolgozók, természetesen arra törekszenek, hogy ez a nagy „ugrás“ minél többnáluk pallérozódó fiatalnak sikerüljön. Az 1. FCK. tulajdonosai nem titkoltan,nagy követelményeket és elvárásokat támasztanak a klubban dolgozó szakemberekszámára.

Németországban a korosztályos bajnokságok területi régiókban folynak. Az 1. FCKutánpótlás csapatai a Dél- Nyugati régióban játszanak, ahol valamivel kevesebbaz első osztályú csapat, mint például délen vagy a Ruhr-vidéken. Németországbanaz 15-ös és U17-es korosztályú csapatok hat regionális bajnokságban küzdenek,míg az U19-eseknél egy északi és egy déli Bundesliga Bajnokságba vannakbesorolva. A feljutásos rendszer szerint, ha egy csapat az U19-es Bundesligabajnokságból kiesik, akkor a területének megfelelő regionális bajnokságba kerülvissza. A Régiónál Liga alatt még négy bajnoki osztály van (Verbandsliga, Bezirksliga,Kreisliga A, Kreisliga B) melyek szintén feljutásos rendszerben működnekterületi és körzeti beosztás szerint. Az 1. FCK. legnagyobb konkurense atartományban az FSV Mainz 05 csapata.

Amelyik játékosnak nem sikerül az 1.FCK.-nál profi szerződéshez jutni, azok ajátékosok elmennek más egyesületekbe, ahol tárt karokkal fogadják őket. Aki azU19-es keretből kikerül, az a legtöbb esetben az Ober-Liga (német 4. osztály)szintet már megüti. (A felnőtt német 3. osztályú Regionalligában szinte kizárólagprofi játékosok játszanak. Az 1.FCK Kaiserslautern tartalék csapata jelenleg a4.osztályban szerepel.)
Az Akadémiai képzésből évente 6-7 játékos kerül fel az első csapat keretéhez.Ez nagyon jó aránynak számít a Németországi klubok játékos politikáját figyelembevéve.

Összegzés

Bár egy jelenleg másodosztályban játszó német klub utánpótlás bázisán jártunk,a körülmények, a személyi és tárgyi feltételek minden igényt kielégítenek,európai színvonalúak. A klub utánpótlás-képzési filozófiáját a pragmatizmus ésa profizmus jellemzi. Lehetőségeiket figyelembe véve minél több – elsősorbannémet, Rajna-vidéki – fiatal tehetséges fiatalnak akarják megadni alehetőséget, hogy futballista legyen. A jól képzett, egészséges szemléletűedzők alkalmazásával biztosítják a magas színvonalú képzést. Bár az anyagikondíciók tekintetében sok német él klub megelőzi az 1.FC Kaiserslautern mégisaz utánpótlás-nevelésben a Bundesliga élvonalába tartoznak.